3-D modellering med fusion 360

3-D modellering med fusion 360

Äntligen har jag fått tummen ur att lära mig ett nytt 3-D modelleringsprogram. Fusion 360 finns att ladda ner i en gratisversion "personal user" vilket är väldigt najs. Det finns många bra turtorials på YouTube och det behövs inte så många timmar förrän man är något sådär bekväm. Den här killen är duktig på att förklara och har många bra videos.

Det är väldigt stor skillnad på att modellera i Fusion jämfört med google SketchUp som jag är van vid. Funktionerna i Fusion är i en helt annan klass och jag kan inte se att jag nånsin kommer rita i SketchUp igen.

Första lite mer avancerade projektet blev vingspetsar, så kallade winglets, till ett modellflygplan jag hade liggandes. Formen är organisk och inte så lätt att måttsätta i en ritning. I Fusion kan man arbeta med ytor och objekt och få dessa till alla tänkbara former. Efter några timmars trixande blev det en modell som printade ut i 3-D skrivaren.

Arbeta smidigt med 3D SpaceMouse

Arbeta smidigt med 3D SpaceMouse

När jag skaffade CAD-programmet fusion360 hade jag bara den medföljande hårdvaran till min IMac, tangentbord och mus. Det var lite knepigt att navigera runt objekt och komma dit man ville klicka på ett lätt sätt. Kom på att jag sett en del turtorials där det ser otroligt lätt ut att navigera så undersökte helt enkelt vilka hårvaruprylar som i huvudsak används av de proffesionella.

3d-printer för hemmabruk

3d-printer för hemmabruk

Det här är min 3D-printer, en Prusa i3 Mk3. Med denna gör jag massor av olika, både små och stora projekt. Jag kan inte förstå hur man har klarat sig utan en sådan här innan. Att inte lägre behöva leta en massa efter krångliga reservdelar till olika saker och ting. Det finns mängder av färdiga modeller på nätet om man själv inte vill konstruera. På thingiverse lägger folk upp sina ritade modeller och de allra flesta är gratis att ladda ner och skriva ut.…

Från nybörjare till proffs - min resa med 3D-skrivare

Från nybörjare till proffs - min resa med 3D-skrivare

Att använda en 3D-skrivare för första gången kan kännas överväldigande, men med lite tålamod och övning kan du snabbt bli en proffs. Som nybörjare på 3D-skrivning har jag genomgått en resa från att fråga mig själv vad är en 3D-skrivare? till att kunna skapa avancerade modeller som imponerar på mina vänner och familj. I detta inlägg delar jag mina erfarenheter och tips som kan hjälpa dig att ta din 3D-skrivningsresa till nästa nivå.

Att skapa egna nördprodukter – 3D-skrivande av Star Wars-replikor

Att skapa egna nördprodukter – 3D-skrivande av Star Wars-replikor

Är du en Star Wars-nörd som älskar att ha unika produkter som ingen annan har? Då är 3D-utskrifter det perfekta sättet att skapa något som är helt unikt. 3D-utskrifter ger dig möjlighet att skapa en fysisk kopia av de mest ikoniska objekten från Star Wars-universumet, från ljussabels och blasters till detaljerade modeller av rymdskepp.

3d-printad blomkruka med rustik känsla

3d-printad blomkruka med rustik känsla

Vad gör man när krukorna inte räcker till och man inte orkar leta efter någon man vill ha? Var ute efter en kruka som inte skulle vara slät utan ville ha en lite mer ojämn matt yta för att få till lite karaktär. Har kommit på att om man printar lite snabbare och ökar på flödet på materialet man printar med så trycks lagren isär lite ojämnt. PLA har egenskapen att bli blank vid höga temperaturer och när man printar långsamt så för att få till en matt yta gäller lite lägre temperatur och högre printhastighet. Ritade denna kruka i Google SketchUp och printade sedan med 110% flöde, 195˚C, och med en hastighet på 65mm/s. Resultatet blev en riktigt snygg kruka. Har printat flera stycken i lite olika storlekar och de gör sig riktigt bra bredvid varandra.

3D-printade tvättställshållare

3D-printade tvättställshållare

En vän till mig som vet att jag har en 3D-printer frågade om det var möjligt att skriva ut nya hållare till ett klassiskt tvättställ, sådana där som oftast hänger över badkar i äldre lägenheter. De gamla hade spruckit och gick inte att laga. En specifik reservdel som var knepig att få tag i.

3d-printade månlampor

3d-printade månlampor

Jag har alltid varit fascinerad av rymden och alltings uppkomst. Hittade en detaljerad modell av månaden på thingiverse som jag printade ut i vit PLA. Då detaljrikedomen är hög valde jag att printa med endast 0,05mm tjocka lager och köra en ganska långsam print. Den stora modellen tog 3 dygn att printa men resultatet blev super!…

3d-printad handöverfräs till Dremel

3d-printad handöverfräs till Dremel

Verktygsskåpet har fått sig en till kompis! En Dremel är ju ett fantastiskt verktyg som är bra att ha till mycket! Det finns väldigt många tillbehör att köpa för att utöka funktionaliteten och dessa tillbehör går ofta att printa ut själv om man inte vill köpa. Som jag nämnt i många andra inlägg så finns det redan färdiga modeller på thingiverse där duktiga amatörer lägger upp sina kreationer så det är bara att välja och vraka. Detta tillbehör hittar du här.…

3d-printat knivställ för låga lådor

3d-printat knivställ för låga lådor

Vi har två stycken fina kolstålsknivar från cleancut i köket. Rejält mycket dyrare än enkla IKEA-knivar men också i en helt annan klass! Som med alla sorts knivar måste de tas om hand varsamt med inoljning och slipning. Köpte även ett par slipstenar med tillbehör för att kunna hålla knivarna vassa. Tar lite tid innan man får in tekniken men man lär sig :)

3D-printad sladdhållare för bättre ordning

3D-printad sladdhållare för bättre ordning

Vi bor i ett lägenhetskomplex med källare. Belysningen i källargången räcker bara just till källargången så i källarutrymmena är det bäcksvart. För att slippa vimla i mörkret har vi satt in en lampa. Ett litet problem var bara att det inte finns något eluttag i skrubben och i gången utanför är närmsta uttag 10 meter bort. En förlängningssladd blev tvunget och för att kunna komma åt den lätt 3D-printade jag en måttanpassad sladdhållare :)…

Mysig balkong med 3d-printade lampglober

Mysig balkong med 3d-printade lampglober

Förra året satte vi upp galler i taket på balkongen för att låta klätterväxer växa upp och täcka den tråkiga ytan. Hade en gammal julgransslinga liggandes och tänkte att den kanske man kunde göra något av! Konstruerade små ledbara kulfästen som trycks på gallret. Fästena består av två delar, en del som knäpps fast i gallret och ett del som limmades på de små lamphållarna. Den ena delen har som en liten skål i sig och den andra en liten kula så att det går att snäppa ihop dem med lite tryck. Sedan ritade jag en liten miniglob som printades ut i transparent PLA och som fästes ovanpå lamporna. Resultatet blev en ganska behaglig ljusslinga som inte längre drar tankarna till julen!

3D-bloggen

För några år sedan skaffade jag min första 3D-skrivare och sedan dess har det blivit några stycken olika varianter. På denna blogg skriver jag om olika projekt som blivit lyckade och tillfällen där en 3D-skrivare är fantastisk att ha hemma.