3D-printade tvättställshållare

3D-printade tvättställshållare

En vän till mig som vet att jag har en 3D-printer frågade om det var möjligt att skriva ut nya hållare till ett klassiskt tvättställ, sådana där som oftast hänger över badkar i äldre lägenheter. De gamla hade spruckit och gick inte att laga. En specifik reservdel som var knepig att få tag i.

Precis i sådana här situationer är det väldigt praktiskt att själv kunna printa ut de delar man behöver.

Man behöver ju i och för sig göra en del arbete själv med att ta mått och rita upp en ny modell innan man kan printa. Som tur är tycker jag att det är kul att rita i CAD-program och delarna var ganska enkelt utformade så det tog någon timme eller så.

När konstruktionen väl var klar så tog det ytterligare ca 6 timmar för delarna att bli klara.

Vännen blev nöjd och glad :)

3d-printad sågdistans

3d-printad sågdistans

När vi skulle renovera köket gjorde vi detta i två omgångar, i första omgången skulle det rivas väggar och byggas ut och i andra omgången skulle själva köksdelen med under och överskåp, diskbänk osv bytas. Vi stötte dock på patrull när vi skulle riva upp golvet då det såklart gick in under skåpen (som skulle vara kvar). Vi kom på den briljanta iden att såga av golvplanken precis i linje med den gamla sockeln. Vid tillfället hade vi ingen cirkelsåg utan endast en multicutter som säkert skulle klara av jobbet om man kunde undvika att komma ner i betongen under planken. Här kom 3D-printern till användning! Lite ritande av en mycket enkelt sågdistans att sätta på maskinen och så var saken klar. Den tog kanske 10 minuter att rita och 20 minuter att printa, sen var det bara att såga av det gamla golvet.

3d-printade månlampor

3d-printade månlampor

Jag har alltid varit fascinerad av rymden och alltings uppkomst. Hittade en detaljerad modell av månaden på thingiverse som jag printade ut i vit PLA. Då detaljrikedomen är hög valde jag att printa med endast 0,05mm tjocka lager och köra en ganska långsam print. Den stora modellen tog 3 dygn att printa men resultatet blev super!…

3d-printer för hemmabruk

3d-printer för hemmabruk

Det här är min 3D-printer, en Prusa i3 Mk3. Med denna gör jag massor av olika, både små och stora projekt. Jag kan inte förstå hur man har klarat sig utan en sådan här innan. Att inte lägre behöva leta en massa efter krångliga reservdelar till olika saker och ting. Det finns mängder av färdiga modeller på nätet om man själv inte vill konstruera. På thingiverse lägger folk upp sina ritade modeller och de allra flesta är gratis att ladda ner och skriva ut.…

Arbeta smidigt med 3D SpaceMouse

Arbeta smidigt med 3D SpaceMouse

När jag skaffade CAD-programmet fusion360 hade jag bara den medföljande hårdvaran till min IMac, tangentbord och mus. Det var lite knepigt att navigera runt objekt och komma dit man ville klicka på ett lätt sätt. Kom på att jag sett en del turtorials där det ser otroligt lätt ut att navigera så undersökte helt enkelt vilka hårvaruprylar som i huvudsak används av de proffesionella.

3d-printad handöverfräs till Dremel

3d-printad handöverfräs till Dremel

Verktygsskåpet har fått sig en till kompis! En Dremel är ju ett fantastiskt verktyg som är bra att ha till mycket! Det finns väldigt många tillbehör att köpa för att utöka funktionaliteten och dessa tillbehör går ofta att printa ut själv om man inte vill köpa. Som jag nämnt i många andra inlägg så finns det redan färdiga modeller på thingiverse där duktiga amatörer lägger upp sina kreationer så det är bara att välja och vraka. Detta tillbehör hittar du här.…

Uppgradering av 3d-printer

Uppgradering av 3d-printer

Idag kom en litet paket på posten från Prusa. Den del där själva printerhuvudet sitter (extruder) har designats om så att munstycket hamnar mer optimalt och för att skrivaren skall få bättre egenskaper för flexibelt filament. En optiskt sensor för filamentet var också en nyhet. Den skall göra att den fungerar bättre med transparenta filament. Det som kom i paketet var lite skruvar, muttrar, sensor, en färdigprintad del i ABS samt en rulle PETG, ett filament som blandar egenskaperna av ABS och PLA. Luktfritt och lättprintat som PLA men med högre hållfasthet. Man printar helt enkelt sina egna nya delar och sätter i hop dem såsom en byggsats. Väldigt smart att låta kunderna printa ut uppgraderingen själva :)

DIY – tillverka dina egna reservdelar med hjälp av 3D-skrivare

DIY – tillverka dina egna reservdelar med hjälp av 3D-skrivare

En av de stora fördelarna med 3D-skrivare är att du kan skriva ut dina egna reservdelar när du behöver dem. Detta är en perfekt lösning när du står inför en situation där en viktig del av ett objekt har gått sönder och du inte har möjlighet att köpa en ny direkt. Istället för att spendera tid och pengar på att hitta en ersättningsdel, kan du helt enkelt skriva ut en ny med hjälp av din 3D-skrivare.

3d-printat täcklock

3d-printat täcklock

I köket har vi satt upp lite olika lampkonstellationer i taket. Elutloppet i taket sitter mitt i mellan två av upphängningarna och behövde täckas på något sätt. De täcklock som går att köpa har oftast en fjäder som kräver något att fästas i vilket inte fanns på detta ställe. Dessutom brukar dessa ha svårt att ligga kloss an taket. Jag ville ha en ordentlig uppsättning med skruvinfästning. Detta är ett ypperligt exempel när 3d-skrivaren kom väl till pass. Bara att rita upp ett anpassat täcklock och printa ut. Enklare än så kan det ju knappas bli!

3d-printad slipkloss med tryckfunktion

3d-printad slipkloss med tryckfunktion

När vi renoverade köket satte vi upp ljuslister under diskbänken som arbetsbelysning. Vi försänkte dessa genom att såga ut 4 avlånga spår i täckskivan. Det var väldigt svårt att komma åt att slipa dessa sågade spår. Konstruerade då och 3d-printade detta lilla slipverktyg med mått för att exakt passa ändamålet. Slipplattan är fjädrande och trycker därmed pappret mot sidan som skall slipas. Resultat blev att det bara var att sätta verktyget i spåret och dra fram och tillbaka tills trycket var borta och då var det klart :)

3d-printad sladdkon för snyggare lampa

3d-printad sladdkon för snyggare lampa

Ett enkelt sätt att göra saker och ting lyxigare är att printa ut olika sorters formändrande tillbehör. Vi har ett par glaslampor från IKEA med sladd och lamphållare från Creative Cables hängande i köket. Det störde mig att en ful mutter som säkrade sladdens infästning syntes så tydligt och som inte var där för syns skull. Ritade då denna lilla kon som döljer muttern på ett snyggt sätt.

Ordning och reda i batteriskåpet med printade hållare

Ordning och reda i batteriskåpet med printade hållare

Blev lite trött på att ha lite för lite förvaringsutrymme i skåpet för min Mavic Pro med tillbehör. Ritade då upp några passande hållare för batterierna samt laddare och transformatorn. Printade i vanlig svart PLA och limmade upp dessa på massonitskivan i skåpsryggen och vipps fanns det utrymme till mer tillbehör och annat skoj!…

5 sätt att använda en 3D-skrivare på jobbet

5 sätt att använda en 3D-skrivare på jobbet

3D-skrivare har blivit allt mer populära de senaste åren och börjar bli vanligt förekommande i många arbetsplatser. Men hur kan man egentligen använda en 3D-skrivare i sitt dagliga arbete? Här kommer fem sätt att ta tillvara på tekniken!

3D-bloggen

För några år sedan skaffade jag min första 3D-skrivare och sedan dess har det blivit några stycken olika varianter. På denna blogg skriver jag om olika projekt som blivit lyckade och tillfällen där en 3D-skrivare är fantastisk att ha hemma.