3d-printat knivställ för låga lådor

3d-printat knivställ för låga lådor

Vi har två stycken fina kolstålsknivar från cleancut i köket. Rejält mycket dyrare än enkla IKEA-knivar men också i en helt annan klass! Som med alla sorts knivar måste de tas om hand varsamt med inoljning och slipning. Köpte även ett par slipstenar med tillbehör för att kunna hålla knivarna vassa. Tar lite tid innan man får in tekniken men man lär sig :)

För att knivarna inte skall ligga ner i lådan och för att knivbladet inte skall gå emot något vid förvaring ritade jag upp detta enkla ställ så att knivarna hänger på infattningen så att knivbladen inte går i lådan samt är skyddade från andra knivar.

3d-printat täcklock

3d-printat täcklock

I köket har vi satt upp lite olika lampkonstellationer i taket. Elutloppet i taket sitter mitt i mellan två av upphängningarna och behövde täckas på något sätt. De täcklock som går att köpa har oftast en fjäder som kräver något att fästas i vilket inte fanns på detta ställe. Dessutom brukar dessa ha svårt att ligga kloss an taket. Jag ville ha en ordentlig uppsättning med skruvinfästning. Detta är ett ypperligt exempel när 3d-skrivaren kom väl till pass. Bara att rita upp ett anpassat täcklock och printa ut. Enklare än så kan det ju knappas bli!

3d-printad sladdkon för snyggare lampa

3d-printad sladdkon för snyggare lampa

Ett enkelt sätt att göra saker och ting lyxigare är att printa ut olika sorters formändrande tillbehör. Vi har ett par glaslampor från IKEA med sladd och lamphållare från Creative Cables hängande i köket. Det störde mig att en ful mutter som säkrade sladdens infästning syntes så tydligt och som inte var där för syns skull. Ritade då denna lilla kon som döljer muttern på ett snyggt sätt.

3d-printad blomkruka med rustik känsla

3d-printad blomkruka med rustik känsla

Vad gör man när krukorna inte räcker till och man inte orkar leta efter någon man vill ha? Var ute efter en kruka som inte skulle vara slät utan ville ha en lite mer ojämn matt yta för att få till lite karaktär. Har kommit på att om man printar lite snabbare och ökar på flödet på materialet man printar med så trycks lagren isär lite ojämnt. PLA har egenskapen att bli blank vid höga temperaturer och när man printar långsamt så för att få till en matt yta gäller lite lägre temperatur och högre printhastighet. Ritade denna kruka i Google SketchUp och printade sedan med 110% flöde, 195˚C, och med en hastighet på 65mm/s. Resultatet blev en riktigt snygg kruka. Har printat flera stycken i lite olika storlekar och de gör sig riktigt bra bredvid varandra.

Ordning och reda i batteriskåpet med printade hållare

Ordning och reda i batteriskåpet med printade hållare

Blev lite trött på att ha lite för lite förvaringsutrymme i skåpet för min Mavic Pro med tillbehör. Ritade då upp några passande hållare för batterierna samt laddare och transformatorn. Printade i vanlig svart PLA och limmade upp dessa på massonitskivan i skåpsryggen och vipps fanns det utrymme till mer tillbehör och annat skoj!…

Uppgradering av 3d-printer

Uppgradering av 3d-printer

Idag kom en litet paket på posten från Prusa. Den del där själva printerhuvudet sitter (extruder) har designats om så att munstycket hamnar mer optimalt och för att skrivaren skall få bättre egenskaper för flexibelt filament. En optiskt sensor för filamentet var också en nyhet. Den skall göra att den fungerar bättre med transparenta filament. Det som kom i paketet var lite skruvar, muttrar, sensor, en färdigprintad del i ABS samt en rulle PETG, ett filament som blandar egenskaperna av ABS och PLA. Luktfritt och lättprintat som PLA men med högre hållfasthet. Man printar helt enkelt sina egna nya delar och sätter i hop dem såsom en byggsats. Väldigt smart att låta kunderna printa ut uppgraderingen själva :)

3d-printad handöverfräs till Dremel

3d-printad handöverfräs till Dremel

Verktygsskåpet har fått sig en till kompis! En Dremel är ju ett fantastiskt verktyg som är bra att ha till mycket! Det finns väldigt många tillbehör att köpa för att utöka funktionaliteten och dessa tillbehör går ofta att printa ut själv om man inte vill köpa. Som jag nämnt i många andra inlägg så finns det redan färdiga modeller på thingiverse där duktiga amatörer lägger upp sina kreationer så det är bara att välja och vraka. Detta tillbehör hittar du här.…

3d-printer för hemmabruk

3d-printer för hemmabruk

Det här är min 3D-printer, en Prusa i3 Mk3. Med denna gör jag massor av olika, både små och stora projekt. Jag kan inte förstå hur man har klarat sig utan en sådan här innan. Att inte lägre behöva leta en massa efter krångliga reservdelar till olika saker och ting. Det finns mängder av färdiga modeller på nätet om man själv inte vill konstruera. På thingiverse lägger folk upp sina ritade modeller och de allra flesta är gratis att ladda ner och skriva ut.…

Mysig balkong med 3d-printade lampglober

Mysig balkong med 3d-printade lampglober

Förra året satte vi upp galler i taket på balkongen för att låta klätterväxer växa upp och täcka den tråkiga ytan. Hade en gammal julgransslinga liggandes och tänkte att den kanske man kunde göra något av! Konstruerade små ledbara kulfästen som trycks på gallret. Fästena består av två delar, en del som knäpps fast i gallret och ett del som limmades på de små lamphållarna. Den ena delen har som en liten skål i sig och den andra en liten kula så att det går att snäppa ihop dem med lite tryck. Sedan ritade jag en liten miniglob som printades ut i transparent PLA och som fästes ovanpå lamporna. Resultatet blev en ganska behaglig ljusslinga som inte längre drar tankarna till julen!

Från nybörjare till proffs - min resa med 3D-skrivare

Från nybörjare till proffs - min resa med 3D-skrivare

Att använda en 3D-skrivare för första gången kan kännas överväldigande, men med lite tålamod och övning kan du snabbt bli en proffs. Som nybörjare på 3D-skrivning har jag genomgått en resa från att fråga mig själv vad är en 3D-skrivare? till att kunna skapa avancerade modeller som imponerar på mina vänner och familj. I detta inlägg delar jag mina erfarenheter och tips som kan hjälpa dig att ta din 3D-skrivningsresa till nästa nivå.

3d-printad högtalarinfästning

3d-printad högtalarinfästning

När vi renoverade vardagsrummet sänkte vi taket för att kunna fälla in spotlights och då passade vi även på med att dra allt vi kunde i kabelväg i taket för att dölja så mycket som möjligt. För att slippa massa kabel längs golvlister drog vi bland annat alla kablar för surroundsystemet i väggarna och i taket. Högtalarna hänger i små anordningar från taket på fyra ställen i rummet, två vid sidan av tvn och två i de bakre hörnen av rummet. För att dölja hålen i gipstaket ritades och 3d-printades små täcklock anpassade för kablarna.

3D-printade tvättställshållare

3D-printade tvättställshållare

En vän till mig som vet att jag har en 3D-printer frågade om det var möjligt att skriva ut nya hållare till ett klassiskt tvättställ, sådana där som oftast hänger över badkar i äldre lägenheter. De gamla hade spruckit och gick inte att laga. En specifik reservdel som var knepig att få tag i.

3d-printade månlampor

3d-printade månlampor

Jag har alltid varit fascinerad av rymden och alltings uppkomst. Hittade en detaljerad modell av månaden på thingiverse som jag printade ut i vit PLA. Då detaljrikedomen är hög valde jag att printa med endast 0,05mm tjocka lager och köra en ganska långsam print. Den stora modellen tog 3 dygn att printa men resultatet blev super!…

3D-bloggen

För några år sedan skaffade jag min första 3D-skrivare och sedan dess har det blivit några stycken olika varianter. På denna blogg skriver jag om olika projekt som blivit lyckade och tillfällen där en 3D-skrivare är fantastisk att ha hemma.